Je to pivínko dosti teplé?
před rokem
Pivo: tekutej chleba českýho národa! Vypadá to nicméně, že globální oteplování změna klimatu se piva dotkne taky a ne možná úplně v dobrým.
Speciálně, BBC dlouze reportuje (a nejen ona, zaslouženou pozornost vzbudila studie i v českých médiích) výzkum český Akademie věd, jak bude chmel ovlivněnej tím, že počasí a postupně i podnebí bude vypadat o dost jinak než doteď. Že je chmel kytka celkem citlivá, zejména na sluníčko a déšť, je známá věc. No a teď si představte, že budou delší, teplejší, sušší léta, chmele bude míň nebo bude hnusnější a tím pádem v lepším případě bude piva jenom míň (v horším bude hnusný). Myslíte, že by tohle mohlo přesvědčit zarytý Klausovce a podobný co maj pocit, že se vlastně nic neděje a problémy s klimatem se nás netýkaj?
Druhý řešení by samozřejmě bylo geneticky modifikovaný (GMO) pivo. S tim se teď hodně experimentuje v USA - kde jsou předpisy proti genetickejm modifikacím významně měkčí než v EU (potažmo v Evropě). Tam se teda geneticky modifikujou spíš kvasnice než chmel, ale tak kdo ví, kde se ten pokrok zastaví... už dneska jsou prej GMO kvasnice schopný vyprodukovat příchutě jak v Belgii. Naštěstí se tohle týká zatím hlavně aleů, kterejm v Česku zas tak neholdujeme. Jenže kdo ví, jak dlouho to vydrží.